Monday, September 23, 2013

ДОЛООГОНО ЭРҮҮЛ МЭНДЭД ТУСТАЙ

“Буянт үйлстэн сан” ойн мэргэжлийн байгууллагын тэргүүн Г.Наранчимэг.
Долоогоныг үрээр, мөчрөөр, үндэсний салаалалтаар үржүүлэх боловч үржүүлэхэд нилээд төвөгтэй. Мөчирөөр үржүүлэхэд үндэслэх чадвар султай байх тул ихэвчлэн үрээр тарималжуулна.
Намар үрийг түүж савтай усанд дэвтээж зөөлрүүлээд үрэх аргаар жимснээс салгана. Няцлагдсан үр, жимсийг усанд хийхэд жимс болон чанар муутай үр усан дээр хөвнө. Усны доор тунасан сайн чанарын үрийг ялган авч тарилтанд хэрэглэнэ. Бэлтгэсэн үрээ намар шууд тарих нь стратификац хийх нилээд нарийн төвөгтэй ажилаас чөлөөлдөг. Стратификац хийхийн тулд голын том ширхэгт элс, хүлрийн холимог 1:3 харьцаатайгаар үрийг хольж модон хайрцагт хийгээд зооринд 21-28 сар байлгаж байж үр тайван байдлаас гардаг. Намар шууд тарьсан үр жил өнжиж соёолдог. Долоогоны үрийг 2-4см гүнд тарих ба бусад модлог ургамлыг үрээр тарих арга ажиллагаатай ижил байна.  Долоогоно бол байгаль дээрх цэвэр эмчилгээний зориулалтай, хүчиллэг, зөөлөн, амтлаг байдгаараа ходоод гэдэсний шингээлтийг сайжруулж, цусыг цэвэрлэхзүрх судасны өвчнөөс урьдчилан сэргийлэх ялангуяа цусны даралт өндөр болохоос сэргийлэхийн тулд 10 ширхэг долоогоныг 30 грамм элсэн чихэртэй нухаад усанд чанаж уудаг. Чийг бам, үе мөчийн үрэвсэл, усан хаванг анагаахад долоогоны модны үндсээс 30-60 граммыг усанд чанаж шөл болгоод уух, амаржсаны дараа цус хурах, хэвлий өвдөхөд 30 грамм долоогоныг усанд чанаж өтгөн шүүс болгоод шаарыг нь шүүж аваад бурам хийж өдөрт 2 удаа хэрэглэж зэргээр олон төрлөөр эмчилгээнд хэрэглэж болдог маш ашигт чанартай жимс юм.

Ер нь жимсний мод бутыг үрээр тарихад мөчир, үндэсний сэжим салгах, нахиа дарж үржүүлснээс жимсний чанар илүү витаминлаг байх, гадаад орчинд илүү тэсвэртэй, зөв хэлбэртэй ургадаг. 






No comments:

Post a Comment