Tuesday, April 23, 2019

Долоогоно

Долоогоно

Долоогоныг ихэвчлэн үрээр тарих боловч бас үндэсний шижмээр үржүүлдэг. Долоогоны жимсийг 9 сард хурааж аваад хальснаас салгаж ясыг бүлээн усамнд хэсэг байлгаад гаргаж сэврээсний дараа нарийн зүлгүүр төмрийн хөрөө хутга мэтээр гаднах хальчыг нимгэлж соёолоход хялбар болгох арга хэрэглэнэ. Намар түүсэн дариудйй бол амархан соёолох талтай удвал хальс бэхжиж мөд соёолохгүй. Хальсыг нимгэлсний дараа үрийг хөвд хүлрийн нимгэн үенд ороож 4-5 см гүнд тарьж тогтмол чийгтэй байлгана. Намар 10 сар гэхэд соёолчихно. Соёолж ургасан тарьцыг дараа жилийн намар ухаж авч хавар эргүүлэн тарих маягаар 2-3 жил болоход стандартандаа хүрнэ. Харин залхуураад нэг газар 2-3 жил болгочихвол суулгац шилжүүлэхэд үндэс маш их хэмжээгээр гэмтэж амьдрах чадвар эрс буурна. Салхинаас нөмөр игазар шилжүүлнэ.

No comments:

Post a Comment