Халгай эмийн ургамал, бас бордоо
Зөвхөн ч халгай ч биш, шинэхэн ургаж байгаа нчлх ногоон ургамлууд эм ч болно, таримал ургамалдаа бордоо ургалтыг дэмжигч ч болно. Өрхийн тариаланд багахаан газарт өөрийн хэрэгцээний хэдэн бут хэмх лооль чинжүү төмс тарьчихаад зарагдаж байгаа эрдэс шим бордооноос энэ нь ч сайн тэр нь ч илүү гээд л аваад хөрсөө ч тэр ургамлаа ч тэр "алаад" байх уу. Ноггон өвс тэр хөрснөөс ургасан юм болохоор тэнд үржиж өсөж байгаа алив бичил амьтасд хор болохгүй тэр тусдаа тарьсан ургамалд. Өвөлжин бүрхсэн утаан дор байсан хөрс хүнтэйгээ адилхан болсон байдаг биз. Халгай хүнд сайн юм бол ургамалд яаж муу байхав. Үрийг нь боловсрохоос өмнө халгай хадаж аваад жижиглэн хэрчиж бага зэргийн хөөлгөгч нэмээд гадаа наранд саванд хийж 3-5 хоног эсгэнэ. Шингэний өнгө бор ногоон болж эвгүй үнэртэй болохын үед шүүж аваад халгайг сонгино сармисны мөр хооронд зулж бүтээнэ. Уусмалыг 8-10 дахин шингэлээд хэмх лооль чинжүү зэрэг шилжүүлсэн үрслэгээг бордоно. Бордохоос өмнө мод аргалын үнсийг бут бүрийн эргэн тойрон асгаад халгайн шингэнээр услана. 10-14 хоногт нэг удаа бордоно. Жилд 2-3удаа. Халгай дээр багваахай, хиагны үндэс өвс, лооль хэмхийн суганы навч иш, зуун настын навч зэргийг нэмж болно. харин зэрлэг үетэн ургамлын иш навч, чөдөр сэдэргэнэ зэргийг хольж болохгүй.
Зөвхөн ч халгай ч биш, шинэхэн ургаж байгаа нчлх ногоон ургамлууд эм ч болно, таримал ургамалдаа бордоо ургалтыг дэмжигч ч болно. Өрхийн тариаланд багахаан газарт өөрийн хэрэгцээний хэдэн бут хэмх лооль чинжүү төмс тарьчихаад зарагдаж байгаа эрдэс шим бордооноос энэ нь ч сайн тэр нь ч илүү гээд л аваад хөрсөө ч тэр ургамлаа ч тэр "алаад" байх уу. Ноггон өвс тэр хөрснөөс ургасан юм болохоор тэнд үржиж өсөж байгаа алив бичил амьтасд хор болохгүй тэр тусдаа тарьсан ургамалд. Өвөлжин бүрхсэн утаан дор байсан хөрс хүнтэйгээ адилхан болсон байдаг биз. Халгай хүнд сайн юм бол ургамалд яаж муу байхав. Үрийг нь боловсрохоос өмнө халгай хадаж аваад жижиглэн хэрчиж бага зэргийн хөөлгөгч нэмээд гадаа наранд саванд хийж 3-5 хоног эсгэнэ. Шингэний өнгө бор ногоон болж эвгүй үнэртэй болохын үед шүүж аваад халгайг сонгино сармисны мөр хооронд зулж бүтээнэ. Уусмалыг 8-10 дахин шингэлээд хэмх лооль чинжүү зэрэг шилжүүлсэн үрслэгээг бордоно. Бордохоос өмнө мод аргалын үнсийг бут бүрийн эргэн тойрон асгаад халгайн шингэнээр услана. 10-14 хоногт нэг удаа бордоно. Жилд 2-3удаа. Халгай дээр багваахай, хиагны үндэс өвс, лооль хэмхийн суганы навч иш, зуун настын навч зэргийг нэмж болно. харин зэрлэг үетэн ургамлын иш навч, чөдөр сэдэргэнэ зэргийг хольж болохгүй.
No comments:
Post a Comment